De eerste Nederlandstalige fietsgids voor Parijs: 'Parijs per fiets', 5e druk.
Nu met losse overzichtskaart, waarop alle routes staan aangegeven!

Fietsen in Parijs: een belevenis!

Sinds een aantal jaren hoort de fiets er helemaal bij, in het Parijse straatbeeld. Zowel de Parijzenaars zelf als de toeristen maken er intensief gebruik van en ervaren de fiets inmiddels als hét ideale vervoermiddel in de stad. En terecht, want voor het woon- werkverkeer is de fiets ideaal, je hoeft dan immers niet aan te sluiten in de dagelijkse file. En de toerist die de stad echt wil zien kiest ook voor de fiets, want fietsend de stad doorkruisen is een waar avontuur en veel langer vol te houden dan lopend. Bovendien kun je met de fiets overal komen: een trapje op; geen punt, even een hofje door; het kan allemaal. In de afgelopen jaren zijn er heel wat fietspaden aangelegd langs de drukke boulevards, en dat heeft aan deze ontwikkeling flink bijgedragen. De gemeente werkt al jaren aan het bevorderen van het fietsverkeer, in de strijd tegen de verkeersdrukte en de bijbehorende luchtverontreiniging. 

3 routes

De gids bevat drie tochten van zo'n 25 à 30 kilometer lang, langs water, parken, kerkhoven en boulevards, over voormalige spoorwegtracés en door heel smalle straatjes. Je komt op bekende plekken, maar ook in onbekende wijkjes met een bijna landelijk karakter. Natuurlijk zijn er veel cafés en terrassen langs de route aangegeven, maar musea en aparte bezienswaardigheden worden ook niet overgeslagen. Je komt in het nieuwe Parc de Bercy en in het klassieke Parc Monceau, je fietst langs het`Namaakmuseum' en door het openluchtmuseum langs de Seine, je ziet de Parijse moskee en de Russische kathedraal en: je ontdekt een omgevallen reuzenfiets!

Moskee

Russische kathedraal

Parc de Bercy

Parc Monceau

Smalle straatjes

Met overzichtskaart

Naast de duidelijke routekaarten die in de gids staan is er in deze vijfde druk een grote, uitneembare overzichtskaart opgenomen, waar alle routes volledig op staan aangegeven. Handig voor het totaaloverzicht! Elke route is goed voor een hele dag fietsplezier met voldoende gelegenheid voor koffie, een broodje, een salade of ander lekkers. Maar je kunt de routes ook in stukjes knippen en over meerdere dagen spreiden. Bij elke routebeschrijving is ongeveer halverwege in de tekst aangegeven wanneer u op een punt bent, waarvandaan u snel terug kunt fietsen naar het begin. 

Ook dit is hartje Parijs!

 

 

 

Trouwens, je kunt de routes - of stukjes ervan - natuurlijk ook lopen, dat is in de onverwacht dorpse wijken wel zo leuk! Zulke heerlijk rustige stukjes Parijs kom je tegen in  het tweede deel van de eerste route, maar ook in de tweede en de derde route kom je langs dit soort plekjes. Bij de derde route ben je dan diep in het zuidwesten van de stad, vlakbij de superdrukke Boulevard Périphérique.  

Tips voor Parijsgangers

 

Praktisch is het hoofdstukje achterin met allerlei tips, zoals ideeën voor als het regent, goedkope manieren om te overnachten of concerten bij te wonen. Ook staan achterin de musea, bezienswaardigheden, café's en restaurants langs de routes nog eens op een rijtje, met de adresgegevens erbij.