Heel Parijs fietst!

Het Parijse fietsenplan ofwel: Vélib' (vélo + libre), dat in 2007 werd gelanceerd, was een groot succes. Begrijpelijk, want het was een buitengewoon handig systeem waarbij de stad Parijs duizenden fietsen beschikbaar stelde, waarop je het eerste halfuur voor € 1,70 kon fietsen, en langer, als je slim was. 

Vernieuwing is geen verbetering
Na tien jaar kwam er echter een nieuwe exploitant, Smovengo. En waar zijn voorganger, JCDecaux, in de loop van de jaren alle kinderziektes onder de knie had gekregen, liep de beoogde vernieuwing uit op een drama. Alle ‘fietsstations’ moesten verbouwd worden, en het heeft lang geduurd voordat alle stations klaar waren. In die periode waren er dus veel  minder plekken om een fiets te pakken of er een terug te zetten, terwijl de formule er juist op gebaseerd is om dat zorgeloos te kunnen doen.

Een van de veranderingen is dat het kopen van een abonnement niet meer bij alle stations mogelijk is. Daar staat tegenover dat het wel kan via internet en ook via de app 'Vélib-métropole'. De gebruiksaanwijzing van Vélib’ (op pagina 10 in de fietsgids) is dus niet meer actueel, maar via internet of de app kun je uitvissen hoe het werkt. Het principe is in grote lijnen hetzelfde: je koopt een abonnement voor 1 dag (voor 5 euro, dat was 1,70 euro) en vervolgens is het eerste fietshalfuur gratis, het tweede en elk volgende halfuur kost 1 euro. Het kan ook zonder abonnement: dan betaal je vanaf de eerste minuut 1 euro voor elk halfuur. 

Positief voor sommigen is dat er nu ook elektrische fietsen zijn: die zijn blauw. De gewone fietsen zijn groen. Ook gunstig is het dat je bij een vol station toch je fiets kwijt kunt, door hem dichtbij een andere fiets neer te zetten en vast te maken. 

Details vind je op www.velib-metropole.fr.

Hoe dan ook: wil je gewoon lekker een dagje fietsen in Parijs, zonder gedoe met fietsen pakken en weer terugzetten, huur dan een fijne fiets bij ‘Paris à vélo, c’est sympa’, niet ver van de Place de la Bastille. Adresgegevens staan op de pagina ‘Fiets huren’, samen met de adressen van nog een aantal verhuurders.